Who are you guys?

Bandenmaat ford fiestaDit lijkt zeer veel onderhoud echter door de nieuwe eigenaar zijn enkele problemen uit de bouwfase alsnog opgelost. Tevens enkele verbeteringen doorgevoerd.

2010 juni: accu vervangen, 2e ventilator (Volvo 850, 1996) voor extra koeling, apk, oliesensor vervangen, stoel bestuurder aanpassen, 12 volt aansluiting, aanpassing uitlaat, verplaatsen luchtaanvoer motor.

2010 juli: voorste kentekenplaat verplaatst van midden naar rechtsvoor, rubber aansluitingen brandstofpomp vervangen, bestuurdersstoel geplaatst op trillingsdempers.

2010 augustus: steun voor achterklep geplaatst, brandblusser en blusdeken gemonteerd.

2010 november: uitlaatdemper verplaatst (hoger), uitlaatpijp geheel vervangen door RVS.

2010 november: windscreen finisher gemonteerd (RVS).

2011 februari: kliksysteem kentekenplaten zodat op shows blauwe platen gebruikt kunnen worden.

2011 april: schakelaar elektrische raambediening vervangen.

2011 april: radio en luidsprekers verwijderd (wordt nooit gebruikt).

2011 mei: nieuwe regelklep stationair toerental gemonteerd.

2011 juli: einddemper RVS vernieuwd, APK, remolie en motorolie vervangen, nw vulling onder bestuurdersstoel.

2011 oktober: nw. thermostaat, thermostaathuis uitgevlakt en gereinigd, koelsysteem volledig gereinigd, 7 liter nw. koelvloeistof (MPM premium longlife coolant 774D/F G12+), bedrading ventilator vernieuwd, nw. relais, nw. zekeringhouder (30A).

2012 maart: visco-koppeling vervangen (tweedehands).

2012 april: koeling blijkt nog niet goed: visco-koppeling vervangen door metalen plaat waardoor ventilatorbladen altijd draaien (zelfgemaakt).

2012 mei: elektrische ventilator vervangen (tweedehands).

2012 juni: nw. bougies en verdelerkap, elektr. ventilator zelfdenkend gemaakt, injectorreiniger door de benzine, ventilatorblad vervangen (vorige maakte teveel geluid).

2012 september: ECU vervangen (tweedehands) i.v.m. stationair toerental, mohair kap gereinigd (Meguiar's cleaner) en opnieuw geïmpregneerd (Meguair's Weatherproofer), extra opening bij min-pool accu i.v.m. opladen, bagagenet in kofferbak.

2013 april: 4 nieuwe banden Vredestein Classic 185x15 H, uitlijnen, reservewiel vervangen.

De kit is in 2002 in Engeland gekocht door de heer Ben van Berlo, dit betrof één van de allerlaatste kits. Hij heeft de Sabre gebouwd in de jaren 2002 en 2003. Een Ford Scorpio uit 1988 heeft als donor gefungeerd voor het motorblok, versnellingsbak etc. Ben van Berlo is o.a. werkzaam als metaalbewerker en heeft de Sabre op een zeer hoog niveau afgewerkt. Enige bijzonderheden:

- diverse schroeven, boutjes, moeren en beugels zijn van RVS;

- stoelen: originele leren stoelen uit een Jaguar;

De Sabre is na gereedkoming weer naar Groot-Brittannië gebracht voor de SVA keuring (Single Vehicle Approval). Na deze Britse goedkeuring is de Sabre in Nederland in 2004 ook goedgekeurd door de RDW. Als bouwjaar wordt het oorspronkelijke bouwjaar van de Ford Scorpio aangehouden (1988).

De rechten op de Royale Sabre waren inmiddels overgenomen door een Nederlander die de Sabre onder de merknaam Empire Sabre op de Nederlandse markt wilde brengen. Zie ook Historie. Het RDW heeft in 2004 de auto daarom geregistreerd als Empire Sabre. De auto is daarmee officieel Nederlands fabrikaat, dus in Nederland gebouwd en tenaamgesteld als Nederlands merk en daarmee redelijk uniek te noemen. Waarschijnlijk zijn er slechts twee auto's die ooit formeel als Empire Sabre zijn geregistreerd door het RDW.

Ben van Berlo is meer bouwer dan autorijder en heeft daarom na twee jaar de Sabre verkocht aan de heer Maas Maasse. De Sabre had toen nog geen 1.000 mijl gelopen. Maasse was op dat moment nog werkzaam als chef werkplaats bij een Citroën dealer maar had al een sterke band met klassiekers. Eén jaar later heeft hij zich zelfstandig gevestigd onder de naam Maasse Automobielen, hij richt zich op de restauratie en modernisatie van met name klassieke Jaguars en Bentleys. Onderdeel daarvan is het prepareren van klassiekers voor het rijden van rally's. In 2010 is de Sabre verkocht aan de sitebeheerder, de mijlenteller stond toen nog net niet op 7.000.

Mei 2011: 10.000 mijl gepasseerd. In 2014 is de Sabre weer verkocht en geëxporteerd naar het buitenland.

In deze Sabre ligt een Ford V6 2.9i OHV EFI BRE motor uit 1988. De V6 motoren werden door de Ford Motor Company gebouwd in Keulen, daarom zijn deze motoren ook bekend als de V6 Cologne. Het vermogen van de BRE met één katalysator bedraagt 150 pk, het koppel bedraagt 226 Nm (bij 3000 tpm).